Vele dertigers zijn op zoek. Ze worstelen met hun manier van leven en werken. Rond de dertig worden grote beslissingen genomen betreffende carrière, partner, kinderen, een huis, … . Hierin worden ze geconfronteerd met een veelheid aan keuzemogelijkheden. Daarnaast heerst de druk om het perfecte leven te leiden. Dit alles brengt stress, twijfel en onzekerheid met zich mee. Alles is mogelijk, maar hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt?

Het is een onderschat probleem, vaak heerst er nog een taboe. Je bent jong, werkt nog niet lang, dus moet je dit allemaal wel aankunnen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de hoger opgeleide dertigers in meer of mindere mate kampt met het dertigersdilemma. De burn-out cijfers liggen dan ook een pak hoger bij deze leeftijdscategorie.

 

Wat valt mij op bij het dertigersdilemma:

1. Keuzestress:

Levensfase waar veel levenskeuzes samenvallen. Alles is in principe mogelijk in onze meerkeuzenmaatschappij. En we willen alles liefst zo snel en perfect mogelijk, maar hoe weet je nog wat de juiste keuze is? Bij sommige dertigers werkt dit verlammend. Door “niet te kiezen” kun je ook niets fout doen. Ze hebben het gevoel dat ze blijven stilstaan.

2. Druk om het perfecte leven te leiden. Dertigers hebben een verslaving aan geluk. Een tijdje terug vertelde mij iemand: “Ik word gek van facebook, precies een wedstrijd, wie heeft het beste leven.”

3. Veranderingsmoeheid:

Verandering is een constante in het leven van een dertiger, nieuwe collega/leidinggevende, herstructurering, kindje erbij, verhuis, nieuw samengesteld gezin,… . Dit kan een vermoeiend en stresserend effect hebben.

4. Zingevingsvragen:

- Is dit het nu?

- Waar doe ik het voor?

- Wat vind ik belangrijk in het leven?

- Wie ben ik en wat wil ik?

Eén van de grootste problemen bij stress is een gebrek aan zingeving. Uit onderzoek blijkt dat één van de belangrijkste oorzaken van het dertigersdilemma hiermee te maken heeft. Als je niet weet waarvoor je het allemaal doet, is het ook heel lastig om keuzes te maken.

Ga op zoek naar jouw basisprincipes, jouw waarden en normen van waaruit je wil leven en werken. Wil je hierin ondersteund worden, twijfel dan niet om mij te contacteren.